top of page

WONINGKWALITEIT & LEEGSTAND

Woningkwaliteitsnormen


Elke woning of kamerwoning die je in Vlaanderen verhuurt, moet aan bepaalde minimale kwaliteitsnormen voldoen. Wanneer een woning of kamerwoning niet aan deze normen voldoet, kan de burgemeester de woning ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaren. Als je een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet, ben je in principe strafbaar. 


Wanneer je als huurder een probleem vaststelt in de woning, dan informeer je best de verhuurder via een aangetekende brief. Als het onderling niet lukt om de problemen aan te pakken, kun je een woningonderzoek aanvragen bij de dienst Wonen Stadsregio Turnhout. De gemeente kan het onderzoek ook op eigen initiatief uitvoeren.


Waaraan moet een woning nu eigenlijk voldoen?

 

Op de website van Wonen in Vlaanderen kan je hierover meer informatie terugvinden. Ook deze folder kan je op weg helpen. 


Conformiteitsattest

Je kan als eigenaar je huurwoning laten onderzoeken. Als de woning conform de minimale normen is, levert de gemeente een conformiteitsattest af. Het conformiteitsattest is in principe 10 jaar geldig. 


In Turnhout is een conformiteitsattest verplicht, in de gemeenten Beerse, Oud-Turnhout en Vosselaar niet. Heb je een woning in Turnhout en wil je wat meer informatie over het verplicht conformiteitsattest? Neem dan zeker een kijkje op de website.

​

Leegstand, verwaarlozing en verkrotting

​

Ongeacht de kwaliteit staan ook heel wat woningen en gebouwen lange tijd leeg. Hierdoor zijn ze niet meer beschikbaar op de markt voor gezinnen die op zoek zijn naar een woning. Bijkomend is er vaak een tekort aan betaalbare en kwaliteitsvolle woningen.

​

De gemeenten van de stadsregio streven ernaar langdurige leegstand, verwaarlozing en verkrotting van woningen te voorkomen zowel door stimulerende (zoals premies) als ontradende maatregelen (zoals leegstandsheffing, heffing op verwaarlozing en heffing op ongeschikte en/of onbewoonbare of onveilige woningen en gebouwen). Lees hier meer.

​

De gemeenten van de stadsregio willen eigenaars van leegstaande panden ondersteunen om deze panden opnieuw op de woningmarkt te brengen. Zo kan de eigenaar bijvoorbeeld een Mijn VerbouwPremie of een Mijn VerbouwLening aanvragen om zijn pand terug in orde te brengen. Verhuren via een woonmaatschappij is ook een optie om leegstand te voorkomen. Voor informatie, advies en ondersteuning kan je terecht bij het loket wonen en energie.

​

Meer informatie over leegstand, verwaarlozing, ongeschikt en/of onbewoonbaar per gemeente:

​

​

Download hier onze brochure over pandenbeleid

foto kwaliteitsvol wonen naast woningkwa

Dienst Wonen & Energie - Leegstand
 

  • e-mail: leegstand(at)kordia.be

  • Tel.: +32 14 44 33 94

    • ​maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur

    • woensdag van 13.30 - 16.00 uur

​​

Dienst Wonen & Energie - Woningkwaliteit

  • e-mail: woningkwaliteit(at)turnhout.be

  • Tel.: +32 14 44 33 29

    • ​maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur

    • woensdag van 13.30 - 16.00 uur

bottom of page